Ingetogen kerkgebouw Rijsenhout

Kerkgebouw | Rijsenhout

Nadat een paar jaar geleden het kerkgebouw van de PKN gemeente Rijsenhout uit 1969 was afgebrand, werd ons ontwerp voor een nieuwe kerk gekozen. Het ontwerp is gebaseerd op twee uitgangspunten. Allereerst wilden we de sterke punten van het oorspronkelijke gebouw op een nieuwe manier laten terugkomen. Bovendien moest het gebouw een echte ontmoetingsruimte worden. De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw gaven wij extra nadruk. Deze vormen nu de ruggengraat van de kerk. Gevelopeningen op verschillende hoogten zijn toegevoegd om direct en indirect daglicht het gebouw binnen te laten en de functie van het gebouw, een godshuis, te versterken. Een deel van de binnenruimte is opgeofferd voor een rustgevende groene patio. Door verschillende hoogtes te introduceren krijgt het kerkgebouw een sterkere identiteit. De sobere klokkentoren, waarvoor reeds in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit eerder is gebouwd, is nu een baken in Rijsenhout.
Via een hoge uitnodigende entree komen bezoekers een centrale ontmoetingsruimte binnen die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Voor het interieur van deze ruimte kozen we natuurlijke tinten en zachte materialen, die zorgen voor een aangename, rustgevende sfeer. Vanuit deze hal zijn alle andere ruimtes bereikbaar. De kerkzaal is georiënteerd op een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal bevindt zich een tweede grote zaal die bij de kerkzaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte zijn kleinere zalen die voor vergaderingen of bijeenkomsten kunnen worden afgehuurd.
Het lijnenspel in het kerkgebouw is doorgetrokken naar de buitenruimte, die eveneens door ons is ontworpen.

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten