Vergunningsvrije uitbreiding van oude woning

Verbouwing | Randstad

Platgooien of verbouwen en uitbreiden. Dat was de vraag die de kopers van de oude woning aan Jasper en Carlo voorlegden. Zij adviseerden het huis, een ontwerp van architect J.F Berghoef, in oude luister te herstellen. Een moderne uitbouw zou plaats kunnen bieden aan de overige wensen van het gezin: een grote woonkeuken, overdekt terras, garage, aparte chillroom en botenhuis. Door slimme oplossingen wisten de architecten binnen de grenzen van het vergunningsvrije bouwen te blijven, waardoor een vergunningsvrije uitbreiding van de oude woning is gerealiseerd. De gemeente bleek zo onder de indruk van het nieuwe geheel te zijn, dat het huis inmiddels de status van gemeentelijk monument heeft gekregen.
Het oorspronkelijk woonhuis omvat op de begane grond een hal, bijkeuken, zitkamer en aparte televisiekamer. De eerste verdieping is volledig gereserveerd voor de ouders, terwijl de opgroeiende kinderen op de tweede verdieping hun domein hebben gekregen, met in de nok ruimte om te slapen. De vergunningsvrije aanbouw op de begane grond wordt grotendeels in beslag genomen door een ruime, lichte keuken met grote eettafel uit de collectie van ZOEN by ENZO. Hier is de oorspronkelijke buitenmuur, die fraai is gerestaureerd, in het zicht gelaten. Achter de keuken bevindt zich nog een grote bergruimte met maatwerkkasten. Schuifdeuren leiden vanuit de woonkeuken naar de veranda met een sfeervolle zithoek rondom een open haard. Hier is ook plaats voor de buiteneettafel. Een brede lichtstraat zorgt er hier, en in de keuken, voor dat daglicht volop naar binnen kan stromen.
Niet alleen is voor deze woning een interieurplan gemaakt, inclusief advies over al dan niet meenemen van bestaand meubilair, ook een uitgewerkt tuinontwerp behoorde tot de diensten die ENZO leverde. In samenspraak met Stukart Tuinen is dit plan uitgevoerd.
Een prachtige reportage over deze villa is gepubliceerd in Stijlvol Wonen, maart/april 2016.

Met dank aan Terstal interieur, Van Manen aan tafel, Kerkhof Laren

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten