Bescheiden luxe

Verbouwing | Nederland

Op een prachtplek koppelt dit huis bescheiden luxe aan geborgenheid. Vanaf de straat valt het huis niet erg op, maar de bewoners zagen de potentie van deze fraaie parel. Voordat ze echter tot de koop overgingen, vroegen ze ENZO of er genoeg ruimte was voor het realiseren van hun woonwensen. En vooral ook: of de gemeente goedkeuring zou willen verlenen aan de bouwplannen, want het ging wel om een gemeentelijke monument. Toen het antwoord twee keer ja was, werd de koop beklonken.

Sculpturale trap

Slapen op de begane grond was de wens met de meest ingrijpende consequenties. Om dit te kunnen realiseren kwam er een aanbouw achter de open keuken annex eetkamer. De aanbouw biedt precies genoeg ruimte voor een slaapkamer annex badkamer met garderobekasten. Verder is het huis niet uitgebreid, maar kreeg het wel een geheel nieuwe indeling. Op de begane grond valt vooral het ontbreken van een gang op. Deze werd opgeofferd voor een zithoek van ruimere proporties, met in de hoofdrol de sculpturale trap annex open vitrinekast. De zitkamer en de eetkamer met open keuken zijn van elkaar gescheiden door een met gebrand hout afgewerkte berging. Hierin zijn ook wijnkoelers en een servieskast opgenomen.

Terrassentuin

Een andere wens was meer licht en meer contact met de tuin. De uitbouw, lang geleden ontworpen door Rijn architecten van de ouders van Jasper, werd vernieuwd en kreeg een vrijwel profielloze glazen pui. Hierdoor vloeien binnen en buiten naadloos in elkaar over. Ook de gehele tuin was onderdeel van het ontwerp. Hier springen de verschillende terrassen en zitjes in het oog, die te gebruiken zijn in alle jaargetijden. Verschuifbare houten panelen en elektrisch bedienbare, verticale zonneschermen bij het overdekte terras en de slaapkamer, een jacuzzi afgedekt met een verrijdbaar zonneterras, een loungehoek bij het water; aan alles is gedacht.

Schuine kap

Onder de schuine kap van de eerste en tweede verdieping gaat ongemerkt een zee aan ruimte schuil. Genoeg voor twee ruime slaapkamers met en suite badkamers voor de niet meer thuiswonende kinderen, een boekenkamer en een grote kastenwand.
Al met al voelen de bewoners zich als een vis in het water in hun huis dat bescheiden luxe en geborgenheid verenigt.

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten