BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Verbouwing | Aalsmeer

Onze inzending voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 is het spectaculaire kantoor voor de hoofddirectie van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer.

Zij had behoefte aan een eigen, representatief onderkomen. De ambitie was een ontvangst- en kantoorruimte te maken waar klanten van over de hele wereld de kern van het bedrijf ervaren: de hoge kwaliteit en innovatieve kracht van haar jachten aan de ene kant, en haar geschiedenis als ambachtelijk familiebedrijf aan de andere kant. Het idee was hiervoor de woonhuizen te gebruiken, die de grootvaders van de huidige directie ooit bouwden op de plek waar het bedrijf al ruim honderdtien jaar is gevestigd.

De goot als verbinding

Het concept eert de architectonische kwaliteit van de degelijke bakstenen woningen en contrasteert dit met een ultramoderne uitbreiding. Deze uitbreiding weerspiegelt het esthetische en technologische vernuft van het moderne bedrijf. De goot van de woonhuizen vormt de verbinding. Deze was te laag om als maximale hoogte voor het nieuwe volume te dienen, maar werd het aangrijpingspunt voor de luifel die nieuw en oud verbindt. In zijn geknakte vorm is deze luifel geïnspireerd op de vormentaal van de jachtenbouw. Ook de nieuwe waterpartij met loopbrug draagt bij aan de nautische beleving.
Vanaf de straatzijde is de uitbreiding nauwelijks zichtbaar. De hoofdingang aan de achterzijde garandeert een bepaalde mate van anonimiteit voor de bezoekers. Tegelijkertijd zorgt dit voor een wow-effect zodra de bezoekers het gebouw in volle glorie zien. De toegang via de loopbrug, ook toegankelijk voor mindervaliden, versterkt dit effect.

Naadloos afgewerkte luifel

Ontwerp, materialisering en detaillering moesten voldoen aan de hoge normen die de opdrachtgever ook in haar eigen werk hanteert. Zo werden wij uitgedaagd om de luifel geheel naadloos af te werken. Wij vonden de oplossing in hotspray, een elastische coating die naadloos, zeer flexibel en slijtvast is. Deze techniek is afkomstig uit de maritieme industrie. De spray werd onder hoge temperatuur gespoten op een watervaste beplating van Sequoia-hout. Overal is de aansluiting van oud en nieuw zeer zorgvuldig gedetailleerd. Dit is ook te zien bij de bijgebouwen waar de glazen gevel naar binnen springt om de bestaande gebouwen niet aan te tasten.

Uitstekende samenwerking

Al het meubelwerk in het interieur is op maat ontworpen. Het is gemaakt door de meubelmakers van de opdrachtgever. Zij zijn gewend op het hoogste niveau en de kleinste millimeter te werken. Door de uitstekende samenwerking tussen opdrachtgever en architect geeft dit gebouw een uiting aan verleden, heden en toekomst van dit bijzondere familiebedrijf: Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer.

Naar de inzending voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019.

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten