Drive-in woning nieuwe stijl

Verbouwing | Amstelveen

De transformatie van deze drive-in woning uit de jaren zestig laat prachtig zien hoe actueel deze bouwstijl ook vandaag nog is. In het huis van Carlo en zijn gezin is gespeeld met binnen- en buitenruimtes. Als gevolg hiervan is er meer ruimte en openheid in het interieur. Tegelijkertijd heeft het speelse, strakke gevelbeeld hierdoor een nieuwe dimensie gekregen.

De gemeente Amstelveen nomineerde de drive-in woning voor haar jaarlijkse architectuurprijs. Het juryrapport omschrijft de verbouwing als volgt:

“Dit project is een uitmuntend voorbeeld van een geslaagde transformatieopgave. Hierbij heeft de drive-in woning een compleet nieuwe uitstraling gekregen, met behoud van de bijzondere karakteristieke architectuur van de bestaande structuur. De buitenschil is verder naar buiten geplaatst. Hierdoor is de plasticiteit van de gevel de generator geworden van een uitgekiend ruimtelijk spel in het interieur en tussen interieur en exterieur. De keuken is naar de begane grond verplaatst en door een nieuwe vide verbonden met de bovenliggende verdieping. Zo is van een achterhaald woningbouwtype een ruimtelijke geheel gemaakt. De ingreep laat duidelijk de architectonische en ruimtelijke potentie zien van dit veelgebruikte woningtype in dit deel van Amstelveen.”