Een flinke boost voor de Haarlemse woningvoorraad

De J.J. Hamelinkstraat krijgt, in opdracht van Elan Wonen, de komende jaren een flinke opknapbeurt. De huidige 148 woningen maken plaats voor nieuwbouw. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van 297 nieuwe woningen. Een flinke boost voor de Haarlemse woningvoorraad.

Slopen in fases

De sloop wordt in twee fases uitgevoerd; de grove sloop van de vier grote flats aan de Schipholweg is begonnen. In fase 2 volgt de sloop van de duplexwoningen.

Krachten bundelen met een open vizier

Niet alleen de omvang en verschijning zijn indrukwekkend, ook de aanpak is vermeldenswaardig: Voor de Integrale technische uitwerking van het project (blok 6, 7 en 8) heeft Elan gekozen voor één helder aanspreekpunt. ENZO en FARO hebben de krachten gebundeld in FAZO, een maatschap die als contractnemer de verantwoordelijkheid voor de technische uitwerking én de directievoering draagt.

Woningcorporaties vinden in FAZO een betrouwbare partner voor het ontwerpen en uitwerken van duurzame gebouwen van hoge architectonische kwaliteit met een menselijke maat.

ENZO architectuur en interieur is als ontwerper van de twee woonblokken 7 en 8, en de grondgebonden woningen, op zoek gegaan naar een verbinding tussen stad en dorp. Zo heeft de aanblik van blok 7 en 8 een stedelijke vorm met als blikvanger de grootse entree in de (Harlem) toren. Deze stedelijke hoogbouw loopt via een grote binnentuin, met parkeerplaatsen, over in dorps-aandoende laagbouw aan weerszijden van een knus straatje. Zo ontstaat een levendig straatbeeld met een grote variatie in woningen, zoals sociale woon/werkwoningen, vrije sector huurwoningen en vrije sector koopwoningen.

FARO is de architect van het naastgelegen appartementencomplex, blok 6 en van de Hof van Leijh, een bijzonder project met een grote zorgcomponent, dat ook in opdracht van Elan wonen tot stand kwam en in 2020 is opgeleverd.

Blok 6 is uitgevoerd in een sprekende rode baksteen, met witte accenten bij de robuuste balkons, die de hoek aan de Schipholweg reliëf en karakter geven. Richting de Hamelinkstraat voegt het pand zich naar de lagere stadsdelen. De entree is, in contrast met het baksteen, fijnzinnig bekleed met verduurzaamd inlands Larikshout: een stijlvolle en warme ontvangst.

Start bouw: 2021