Kerkgebouw met ingetogen karakter

Kerkgebouw | Rijsenhout

Nadat het kerkgebouw van de PKN gemeente Rijsenhout uit 1969 was afgebrand, werd ons ontwerp voor een nieuwe kerk gekozen. Het ontwerp stoelt op twee uitgangspunten. Allereerst wilden we de sterke punten van het oorspronkelijke gebouw op een nieuwe manier laten terugkomen. Bovendien moest het gebouw een echte ontmoetingsruimte worden. De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw gaven wij extra nadruk. Deze vormen nu de ruggengraat van de kerk. Ook laten nieuwe gevelopeningen op verschillende hoogten direct en indirect daglicht het gebouw binnen. Een deel van de binnenruimte is opgeofferd voor een rustgevende groene patio. Door verschillende hoogtes te introduceren krijgt het kerkgebouw een sterkere identiteit. De sobere klokkentoren, waarvoor al in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit eerder was gebouwd, is nu een baken in Rijsenhout.
Via een hoge uitnodigende entree komen bezoekers een centrale, multifunctionele ontmoetingsruimte. Hier zorgen natuurlijke tinten en zachte materialen voor een aangename, rustgevende sfeer. Vanuit deze hal zijn alle andere ruimtes bereikbaar. Centraal in de kerkzaal staat een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal bevindt zich een tweede grote zaal die bij de kerkzaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte zijn kleinere zalen voor vergaderingen of bijeenkomsten.
Het lijnenspel in het kerkgebouw is doorgetrokken naar de buitenruimte, die wij eveneens ontwierpen.

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten