Rijksmonument in Heemstede

Verbouwing | Heemstede

Dit boerderijtje uit eind zestiende eeuw is een rijksmonument in Heemstede. En een oase van rust in het drukke leven van Piet Hein. Het was al jaren zijn droomhuis, toen hij het acht jaar geleden door toeval kon gaan huren. Hij was er “zielsgelukkig” samen met zijn dochter en zoon. Nog eens vijf jaar later mocht hij zich de trotse eigenaar noemen en kon hij plannen maken om het kleine huisje te verbouwen tot familiehuis.

Glazen aanbouw

Een vriend raadde aan om met ENZO in zee te aan, vanwege onze ervaring met het verbouwen van rijksmonumenten en het verkrijgen van de benodigde vergunningen. In nauwe samenspraak met Piet Hein ontwierp Carlo vervolgens een glazen aanbouw die het oude huisje in volle glorie omarmt. Van alle kanten blijft hierdoor het monument zichtbaar en voelbaar. Ook binnen, waar doorkijkjes, verborgen hoekjes en afgebikte muren het huis een heel bijzondere charme geven. In een inspirerende samenwerking tussen Carlo en Piet Hein kreeg alles zijn vorm en plek.

Spannende dynamiek

Omdat met de ruimte gewoekerd moest worden, hebben de badkamer en kleedkamer een aparte plek gekregen, uitkomend op de leefruimte. Piet Heins eigen creativiteit was hierin een belangrijke factor. “De kleedkamer is een soort open winkeltje geworden, waar je vanuit de zithoek inkijkt. De kleurige kleding geeft een spannende dynamiek in het verder sobere interieur. En het leuke is dat je het gevoel krijgt dat je altijd nieuwe kleren hebt.” De kasten laste hij zelf. Voor de keuken liet Piet Hein zich inspireren door de sfeer in restaurants. “Koken en eten is hier altijd een klein feestje.”

Vondst

Maar de mooiste vondst kwam nog wel van een klein hoekje grond dat achter de keuken en de kleedkamer over bleek te zijn. Hier kwam de ommuurde buitendouche, die alle gezinsleden het hele jaar door gebruiken. “Dit is echt de parel van het huis. Een heerlijk gevoel om in de open lucht, in de sneeuw of in de regen, te kunnen douchen.” En dan bevat het huisje ook nog slaapplekken voor zes personen, twee badkamers, een werkruimte en een sauna. “Hier is alles, en meer, namelijk rust. Het tijdsbesef valt hier weg. Je voelt je een deel van de geschiedenis. Het is een voorrecht hier te mogen wonen, in een huis dat met zoveel liefde is ontworpen en gebouwd.” Piet Hein was al verliefd op het rijksmonument uit Heemstede lang voordat hij er woonde. En nu gaat hij er nooit meer weg.

Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit

De Adviescommissie voor Ruimtelijk Kwaliteit van de Gemeente Heemstede staat in haar jaarverslag van 2017 stil bij het historische belang van het monument én bij het zorgvuldige ontwerpproces.

Bekijk alle, particuliere of zakelijke projecten